Nieuws

> Mbo-banen niveau 2,3 voorgoed verdwenen

Mbo-banen niveau 2,3 voorgoed verdwenen

500.000 Banen op mbo-niveau 2 en 3 (de lagere niveaus) zullen nooit meer terugkomen. Ook niet na de crisis. Daarvoor waarschuwt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als er niet snel actie wordt ondernomen ontstaat er volgens hem een "verloren generatie".

Mbo'ers met kwalificatie 2 en 3 komen moeilijk aan een baan. Dit is het gevolg van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie waardoor bepaalde banen en taken niet langer nodig zijn. Bovendien zijn de taken ingewikkelder geworden, waardoor er minstens een diploma op mbo-niveau 4 vereist wordt.

Groot probleem

Volgens hoogleraar Jouke van Dijk realiseert men onvoldoende dat er een groot probleem is met werkloosheid op de laagste niveaus. "Van de 1 miljoen mbo-banen op niveau 2 en 3, komt de helft niet meer terug. Dit wordt de komende 4-5 jaar een groot probleem."

Vooral de zorg is daar een goed voorbeeld van. Dit weet ook Henny van Meerkerk van het ROC Scalda in Goes, afdeling Zorg & Welzijn. "We proberen leerlingen zo hoog mogelijk op te leiden, om de kans op werk te verbeteren. Maar niveau 4 is niet voor iedereen weggelegd. Het is het risico dat je een tweedeling krijgt. Daar kunnen wij als opleiding niets aan doen, daar moeten de werkgevers en de overheid iets aan doen."

'Investeer in jongeren'

Van Dijk vindt dat de overheid duidelijk moet kiezen voor jongeren en geen tijd en geld meer moeten steken in werkloze ouderen. Volgens van Dijk kan de overheid nou eenmaal niet iedereen helpen. "Bij mensen boven de 50 is het mooi meegenomen als ze nog een baan vinden, maar steek daar geen energie meer in. Laat de overheid zich focussen op het oplossen van de jeugdwerkloosheid. De overheid moet in jongeren investeren. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich en het is essentieel dat zij connectie houden met de arbeidsmarkt. Voor 55-plussers is dat anders."

3 September opent premier Rutte het nieuwe mbo-studiejaar op het ROC-Horizon College in Heerhugowaard. Op die dag geven Mirjam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid, en uitzendbureau Randstad ook het startsein voor "Jeugd op Zoek". Het doel van het programma is om onder andere werkgevers op te roepen jongeren aan te trekken voor hun bedrijf.

Nieuwsuur, 2 september 2014


Lees hier de reactie van Michaël van Straalen, voorziter MKB-Nederland, op de uitspraken van Jouke van Dijk. Volgens Van Straaten houdt het Nederlandse bedrijfsleven altijd behoefte aan personeel met een diploma op mbo 2 of 3 niveau.

Nu.nl, 23 september 2014