Nieuws

> Hulp voor arme vmbo'ers bij studie met noodfonds

Hulp voor arme vmbo'ers bij studie met noodfonds

Hand vol geld (clipart)

Mbo-instellingen moeten een fonds oprichten om studenten te helpen die de studiekosten niet kunnen betalen. Het ministerie van Onderwijs zou daarvoor geld moeten vrijmaken. De Stichting Leergeld hoopt de Tweede Kamer zover te krijgen een potje te maken voor mbo'ers die nu niet altijd de opleiding van hun eerste keuze kunnen doen door de kosten.

Steeds meer mbo'ers beklagen zich over de hoge lasten van opleidingen. Voor sommige mbo-opleidingen lopen de kosten op tot meer dan duizend euro voor de aanschaf van verplichte materialen, zoals een kappersset of bedrijfskleding. Omdat deze studenten 16 of 17 jaar zijn, kunnen ze geen beroep doen op het leenstelsel. Tegelijkertijd zijn ze wél leerplichtig.

Portemonnee

De PvdA en SP stelden Onderwijsminister Bussemaker al vragen over deze problemen. Die antwoordde dat scholen en ouders zelf naar een oplossing moeten zoeken als studenten de kosten niet kunnen betalen.

Stichting Leergeld constateert dat dat lang niet overal gebeurt. De consequentie is dat sommige leerlingen niet de studie kunnen volgen die ze willen doen. Leergeld wil dat er een noodfonds komt, waarop de leerlingen een beroep kunnen doen. ,,Leerplichtige studenten moeten een mbo-opleiding kiezen die past bij hun kwaliteiten en ambities, in plaats van bij de portemonnee van hun ouders,'' stelt directeur Gaby van den Biggelaar.

Categorieën: 
Mbo