Nieuws

> Bonus voor omscholing oudere kansloze werklozen

Bonus voor omscholing oudere kansloze werklozen

AD

Kansloze werklozen kunnen vanaf volgend jaar een vergoeding van maximaal 2.500 euro krijgen om zich te laten omscholen voor een beroep waaraan een schreeuwend tekort is. Vooral 45-plussers moeten op die manier aan het werk worden geholpen.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen in totaal 30 miljoen euro uittrekken om deze ‘omschoolbeurzen’ voor drie jaar mogelijk te maken. Dat zullen zij vandaag voorstellen tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

 

"Te veel oudere werklozen staan aan de kant, terwijl ze dolgraag aan de slag willen." - Steven van Weyenberg

De coalitie verwacht met een gemiddeld bedrag van 2.100 euro per scholingstraject in totaal 12.500 werklozen met weinig perspectief op een nieuwe baan toch aan werk te helpen. ,,Te veel oudere werklozen staan aan de kant, terwijl ze dolgraag aan de slag willen. Dat doet onrecht aan hun grote kwaliteit, ervaring en daarmee waarde op de werkvloer”, stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, die het voorstel namens de vier partijen indient.

De regeringspartijen wijzen erop dat ondernemers momenteel zitten te springen om personeel. Tegelijkertijd raken veel ouderen door vruchteloos solliciteren gefrustreerd, stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. ,,Met dit voorstel bieden we ouderen de mogelijkheid zich om te scholen voor een baan in een sector met veel vacatures”, vult VVD’er Dennis Wiersma aan. ,,Ondernemers kunnen deze goed opgeleide mensen daarna direct inzetten.”

Perspectief

De totale werkloosheid mag dan gestaag dalen, de langdurige werkloosheid neemt veel minder sterk af. Ongeveer 80 procent van de mensen met nauwelijks uitzicht op een nieuwe baan is 45-plusser. Kennis en ervaring sluiten niet altijd aan, stelt Eppo Bruins (ChristenUnie) vast. ,,We willen deze mensen de mogelijkheid geven verder te leren, bijdragen aan hun ontwikkeling en hun kans op werk te vergroten. Zo zorgen we voor nieuw perspectief.”

De scholingstrajecten zijn beschikbaar voor WW-gerechtigden die volgens de Werkverkenner of het oordeel van een UWV-adviseur een zwakke of matige arbeidsmarktpositie hebben. Zij hebben twee mogelijkheden: of ze gaan gelijk aan de slag en worden opgeleid terwijl ze al een salaris ontvangen, óf ze volgen een traject waarbij een werkgever na afronding een baan in het vooruitzicht stelt.

De opleidingen mogen maximaal een jaar duren. De 30 miljoen die het plan kost, is afkomstig uit subsidies die volgens minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) nu nog op de plank blijven liggen.

Leerwerkadviseur geïnterviewd

Naar aanleiding van dit nieuws is Jacqueline Murre op dinsdagmiddag 19 december geïnterviewd door RTV Noord-Holland. 

Bekijk hier vanaf 17 uur de uitzending op TV

of

beluister hier vanaf half 5 het interview op de radio

De uitzending op tv wordt elk uur herhaald tot woensdagmiddag 20 december 2017.

Categorieën: