Nieuws

> Bedrijven lokken mbo’ers met goed salaris, scholen bezorgd om diploma’s

Bedrijven lokken mbo’ers met goed salaris, scholen bezorgd om diploma’s

Leerlingen van mbo-scholen zijn in trek op de arbeidsmarkt. In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken. Zo meldt het AD op 17 februari.

Studenten worden gelokt met mooie salarissen en auto’s. “Ik snap wel dat jongeren daardoor verleid worden,” zegt Jurgen van der Hel, voorzitter van jongerenorganisatie Job Mbo. Ook krijgen ze tijdens stages voortdurend de vraag wat hun ambities zijn en wat ze na hun studie willen doen.

Rammelen

De populariteit van hun studenten ontgaat ook de scholen niet. Ze zien dat bedrijven aan de poort staan te rammelen om hun studenten binnen te krijgen. Met als gevolg dat meer studenten de studie zonder diploma verlaten. 

Mbo-scholen maken zich zorgen dat hun studenten zonder diploma als eerste weer op straat staan als het economisch minder gaat. De Mbo-Raad maakt afspraken met bedrijven om alle studenten een papiertje te laten halen.

Er zijn meer studenten die de overstap maken naar een bbl-opleiding, waar ze vier dagen werken en één dag school hebben.

Studiebanen

Eerder overwoog het kabinet juist te bezuinigen op die leer-werktrajecten. Tijdens de crisis konden studenten moeilijk studiebanen vinden. Het aantal bbl’ers daalde naar een kleine 96.000 in 2015. Inmiddels zitten de studies flink in de lift en volgen bijna 130.000 studenten een leerwerkopleiding.

Hot

Overigens merken mbo-scholen ook dat studenten na hun studie sneller kiezen voor een baan dan een vervolgopleiding.

De studenten zelf hopen dat die waardering blijvend is, ook als het economisch minder goed gaat.

Categorieën: 
Mbo