Nieuws

> Inburgeraars en studenten koken voor taalvrijwilligers

Inburgeraars en studenten koken voor taalvrijwilligers

Aanwezige met gerecht

Mahood. Torta de Frango. Fouads rundvlees Marrakesh. Dat en nog veel meer lekkers stond donderdagavond op het menu in het Grand Café van gebouw Triangel. Geen alledaagse kost, maar het was dan ook geen alledaagse gelegenheid.

Voor het Festival van het Leren organiseerden Leerwerkloket Friesland en het Friesland College namelijk een speciaal internationaal buffet. Dit deden ze om vrijwilligers van onze school in het zonnetje te zetten die inburgeraars - cursisten van FC Extra - helpen de Nederlandse taal machtig te worden.

Naast de vrijwilligers, ook wel ‘taalmaatjes’ genoemd, en inburgeraars waren ook speciale gasten uitgenodigd voor het buffet. Zoals onder meer de nieuwe directeur van FC Extra Jocco Eijssen, projectleider Leren en Werken Fryslân Ria Akkersdijk en diverse afgevaardigden van Humanitas.

Achtergrond

Dat de taalmaatjes inburgeraars ondersteunen bij de Nederlandse taal gebeurt overigens niet alleen op school, maar ook buiten de schooluren. Op hun beurt krijgen deze vrijwilligers een gedegen opleiding van FC Extra. Ria Akkersdijk: “De taalvrijwilligers, die beslist geen groentjes zijn, waarderen deze opleiding zeer. Ze vinden het prettig meer achtergrondkennis van de doelgroep te hebben gekregen en ook dat de didactische aanpak en het aanbod van materiaal op maat aan de orde komt tijdens de cursus. Dat werkt goed.”

Entree

Het buffet was op zich al bijzonder door de samenwerking tussen verschillende onderdelen van onze school. Zo stond het hele gebeuren onder bezielende leiding van collega’s Klaas van der Veen en Pier Mulder van de Middelbare Hotelschool. Samen met studenten van Entreeopleidingen werkten ze recepten uit die alle studenten van het Friesland College hadden kunnen inzenden.

Direct voorafgaand aan het buffet gingen Klaas, Pier en de Entreestudenten vervolgens samen met  de inburgeraars de keuken in om klokslag 17.00 uur de door henzelf bereide, overheerlijke gerechten uit te serveren. En alsof dat nog niet genoeg was het Grand Café te runnen.

Aanvullend

De gasten konden genieten van niet minder dan tien verschillende gerechten, aangevuld met diverse  salades, kleine hapjes en drankjes. Indiase, Russische, Braziliaanse, Syrische, Iranese, Marokkaanse en Nederlandse gerechten vulden elkaar prima aan, niet alleen qua presentatie maar ook qua smaak.  Aan entertainment was tevens gedacht: Mick & Sugar zorgden voor het muzikale intermezzo en twee acteurs voor de nodige humoristische momenten.

Moed

Ria Akkersdijk: “Het was echt een superbuffet, in meerdere opzichten. Prachtig dat vele nationaliteiten zich samen hebben ingespannen om het tot een succes te maken. Zeker als je nagaat dat sommige inburgeraars nog maar een paar weken een taalcursus volgen en als je ziet hoe de Entreestudenten hun best deden om hen te begrijpen. Dat geeft de burger moed in deze wereld die vaak een ander beeld geeft. Dat het zoveel anders  kan, dat hebben we vanavond gezien.”